Babeczki z niespodzianką

Spodziewasz się gości i chcesz przygotować dla nich specjalny deser? Zależy Ci na czymś, co nie będzie zbytnio skomplikowane? Babeczki z niespodzianką to świetny pomysł. Ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka chwil. To prosty przepis na sukces.

Obawiasz się przygotowywania nowych deserów, sądząc, że są dla Ciebie zbyt trudne? Postaw na coś, co będzie proste – nawet jeżeli dopiero zaczynasz kulinarne przygody. Sprawdź, jak szybko wykonać babeczki z czekoladową niespodzianką w środku.

Babeczki czekoladowe z niespodzianką w środku – składniki

Babeczki czekoladowe są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujesz, to odpowiednie składniki. Niezbędne będą:

  • 300 g masła lub zamiennie oleju
  • 600 g mąki najlepiej pszennej
  • 300 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
  • 4 łyżki kakao – doskonale sprawdzi się kakao ciemne z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżeczki ekstraktu olejku waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 350 ml mleka

Przygotowanie czekoladowych babeczek – krok po kroku

 

Chcesz, aby Twoje babeczki czekoladowe zachwyciły gości? Wystarczy tylko, że wykonasz je krok po kroku – jak wskazuje na to przepis.

  • Zanim zaczniesz przygotowywać muffiny czekoladowe – wyjmij wszystkie składniki z lodówki i daj im kilkanaście minut, aby przyjęły temperaturę pokojową. W tym czasie włącz piekarnik, ustawiając go na 180°C, aby się nagrzał. Przygotuj formę na babeczki, wykładając ją papilotkami.
  • Zacznij od roztopienia masła, a następnie je odstaw je do ostudzenia.
  • Pokrój czekoladę w małe kawałki i przesyp do osobnej miseczki.
  • W jednym naczyniu połącz ze sobą mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – wszystko dobrze wymieszaj.
  • Do drugiego naczynia wlej mleko, dodaj jajka i olejek waniliowy, a następnie zmiksuj.
  • Wymieszaj ze sobą suche i mokre składniki, a następnie dodaj do nich masło i pokrojoną w kostkę czekoladę. Masę przełóż do papilotek – zapełniając je maksymalnie do połowy wysokości.

Tak przygotowane babeczki czekoladowe wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25–30 minut, sprawdzając jak rosną. Smacznego!