Po co stosować dezynfekcję w szpitalach?
Podczas pandemii covid wszyscy przyzwyczailiśmy się do używaniu płynu do dezynfekcji w szpitalu, a także sklepach, kawiarniach czy innych miejscach publicznych. Ale na czym dokładnie polega dezynfekcja? Kiedy zaczęto ją stosować? Poznaj historię dezynfekcji oraz jej wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie.
Dezynfekcja – co to takiego?
Dezynfekcją nazywamy każde postępowanie, które ma na celu zniszczenie drobnoustrojów. Dezynfekowanie rąk i powierzchni użytkowych pozwala uniknąć zakażenia wieloma drobnoustrojami chorobotwórczymi, jednak należy pamiętać, że usuwa się w ten sposób również nieszkodliwe i przyjazne nam drobnoustroje.
Działanie dezynfekujące wykazują między innymi alkohole, kwasy, zasady, aldehydy, związki metali ciężkich i utleniacze. Czynnikami fizycznymi, które również są zabójcze dla drobnoustrojów, są para wodna o wysokiej temperaturze oraz promieniowanie UV.
Dezynfekcja w szpitalach
Płyn do dezynfekcji szpital nie jest jednak żadną nowością. Już w XIX wieku odkryto, że odkażanie rąk przed kontaktem z pacjentem znacznie zmniejsza śmiertelność w szpitalach, jednak działanie takie było dyskredytowane przez środowisko aż do udowodnienia istnienia drobnoustrojów chorobotwórczych.
Obecnie doskonale wiemy, że z uwagi na nagromadzenie chorych i osób z obniżoną odpornością szpital jest miejscem zwiększonego ryzyka zakażenia. Płyn do dezynfekcji szpital wykorzystywany jest nie tylko przez lekarzy, ale również do czyszczenia sprzętu i powierzchni użytkowych.
Czy dezynfekcja jest nieszkodliwa?
Niektóre substancje, których można używać do dezynfekcji, są bardzo silnie działające. W takim wypadku bezpośredni kontakt, na przykład na skórę czy wziewny, może powodować podrażnienia, alergie lub inne silne reakcje. Jednak popularnie stosowane płyny do dezynfekcji w szpitalach i innych miejscach są nieszkodliwe dla człowieka.
Tym niemniej, nadmierna dezynfekcja również może zaszkodzić. Ogólnie rzecz biorąc, nasz układ odpornościowy działa sprawniej, jeśli ma kontakt z różnymi rodzajami drobnoustrojów. Zbyt sterylne środowisko może doprowadzić do spadku odporności.